In een wereld die versnelt, digitaliseert en robotiseert, groeit de nood aan menselijke erkenning. Een pleidooi voor waarderingsbeleid als motor van welzijn én succes.
Wat is er nodig voor organisaties – én mensen – om te floreren in een grenzeloze wereld?
Toekomstgerichte organisaties bouwen niet alleen aan processen, maar vooral aan cultuur. En cultuur begint bij de manier waarop mensen met elkaar omgaan. In een wereld vol AI, snelheid en efficiëntie is onachtzaamheid geen detail—het is een risico. Werknemers die zich niet gezien of gewaardeerd voelen, vertrekken geruisloos op hun sneakers, op zoek naar een plek waar hun bijdrage wél wordt opgemerkt. In ervaring & observatie vond ik brandstof voor een bijzonder project dat daar wil op inspelen: Verbinden!
– "Eden is Here is geboren uit een innerlijke noodzaak. Niet zomaar een creatieve impuls, maar een diepe, intrinsieke drijfveer om schoonheid en menselijkheid tastbaar te maken. Mijn werk is geworteld in een filosofisch verhaal dat mij al jaren beweegt: het evenwicht tussen yin en yang, het ritme van de natuur, het belang van welzijn en het vermogen om het geluk – vaak onverwacht – gewoon voor je voeten op te rapen.
Ik ben niet alleen kunstenaar, maar ook gevormd creatief therapeut. Dat betekent dat ik mijn werk niet enkel zie als esthetisch of decoratief, maar als een uitnodiging tot beleving en reflectie. Mijn therapeutische achtergrond voedt mijn werk met inzicht in wat mensen werkelijk raakt en ondersteunt.
Mijn collectie is een ode aan verbondenheid en betekenis. Geen vluchtige luxe, maar tastbare herinneringen aan wat er echt toe doet. Ik voeg niet alleen een extra dimensie toe aan de culinaire ervaring, eerder ontvouwt zich een dialoog in de menselijke interactie, met of zonder woorden. Eden is Here is mijn manier om dat verhaal vorm te geven – niet alleen voor mezelf, maar voor iedereen die voelt dat connectie en bezieling essentieel zijn." –
Organisaties die menselijke prestaties centraal durven stellen, creëren ruimte voor een toekomst waarin mensen én systemen kunnen groeien. (Bron: Deloitte Global Human Capital Trends 2024)
Waardering is geen HR-verleidingstrucje.
Het is een strategisch instrument. Geen doekje voor het bloeden, maar een fundament voor engagement, veerkracht en innovatie. Een actief waarderingsbeleid is geen 'extraatje', maar een beslissende factor in retentie, prestaties en mentale gezondheid.
“Waardering is geen luxe. Het is noodzaak. Het is brandstof voor motivatie, en bescherming tegen uitval.”
In onze prestatiemaatschappij wordt erkenning steeds schaarser. En net daarom is ze zo cruciaal. Kleine, oprechte momenten van waardering – een gemeend dankjewel, een symbolisch gebaar – kunnen het verschil maken tussen motivatie en uitputting.
Culturele nuance
- In Europa leidt onderwaardering vaak tot terugtrekking, mentale overbelasting en stilte.
- In de VS uit het zich eerder in burn-out of verhoogde job-mobiliteit.
Maar wereldwijd is het mechanisme hetzelfde: mensen verlangen bevestiging dat hun inzet ertoe doet. En dat kan alleen via authentieke communicatie én symboliek.
Een vluchtig “goed bezig” volstaat niet meer. De moderne werknemer wil voelen dat hij of zij gezien wordt—persoonlijk, niet functioneel.
Bewijs uit onderzoek
Het Global Human Capital Trends 2024-rapport (Deloitte – 14.000 respondenten uit 95 landen) onderstreept het belang van een mensgerichte organisatiecultuur.
Empathie, nieuwsgierigheid en vertrouwen worden genoemd als sleutelwaarden voor toekomstbestendige bedrijven. Ook uit het HP Work Relationship Index rapport (2024) blijkt dat meer dan twee derde van de kenniswerkers behoefte heeft aan gepersonaliseerde werkervaringen, waaronder erkenning vanuit leiderschap. Deze elementen verhogen het werkplezier én verlagen verloop.
Vaststellingen & aanbevelingen
Een actief waarderingsbeleid:
- verhoogt medewerkers-tevredenheid
- verlaagt burn-out en uitval
- bevordert motivatie, creativiteit en betrokkenheid
Organisaties die structureel investeren in waardering, bouwen aan een robuuste toekomst én welzijnscultuur. [52% of employees prefer personalized recognition over generic praise. Tailored acknowledgment shows genuine appreciation. *Workplace Insight]
Let wél; een hoge inschaling, hoge score op prestatierapport of beloning met grotere verantwoordelijkheid (hiërarchie) zijn niet meer de tools om mensen te belonen! Mensen willen herkend én beloond worden net om hun persoonlijke inzet: de mens wil als persoon erkend worden. Dat betekent: persoonlijke & op-maat attentie.
Maar hoe druk je waardering tastbaar en betekenisvol uit?
Je kan kiezen voor Symbolen met Betekenis
Er is een groeiende behoefte aan tools die zowel het uiterlijk als het innerlijk van waardering capteren:
Symbolen die poëtisch en verbindend zijn.
Symbolen die het vergeten “dank-je-wel” visualiseren.
Symbolen die rituelen creëren rond erkenning.
Hoe kan ik dat nou onderstrepen? En waarom zou ik daar iets tegenover willen zetten?
In mijn creatieve loopbaan en een parcours met verschillende opleidingen, maakte ik ruimte om menselijk gedrag te observeren. Maar ook de eigen ervaringen; waarin mijn oeverloze, creatieve inzet normaal was, én ontnuchterende confrontaties met leidinggevenden die gebrek toonden aan wijsheid — die de mens niet zien —laat staan waarderen!
Creativiteit en de kracht van poëzie, skills waarmee ik nu als vrouwelijke ondernemer — in de well-being economy mee aan de slag ga, overstijgen dat alles.
Ik werk met symbolische thema’s rond het gegeven tafels: omdat dat net de plek is waar de meest essentiële interacties plaats vinden. Aan tafels deelt men eten, ervaringen & wensen voor het goede leven. Van waardering gesproken!